Facebook Whatsapp

לקביעת פגישת ייעוץ

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    מזונות אישה

     

    אחת מחובותיו המרכזיות של בעל  יהודי כלפי אשתו הינה כי יישא במזונותיה קרי יפרנס אותה כל עוד הוא נשוי לה וכל עוד אין עילה בדין שתפטור אותו מכך.

    למען הסר כל ספק כל הנאמר כאן נוגע אך ורק לשאלת מזונות האישה ולא לשאלת מזונות הילדים של בני הזוג.

     

    בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני?

     

    אישה יכולה להגיש את תביעתה למזונות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. ברם בעל אשר יקדים את אשתו ויגיש תביעה לגירושין, אליה יכרוך כדין את נושא דמי המזונות של האישה, יחסום בדרך כלל את האפשרות של האישה להגיש תביעתה אל בית המשפט לענייני משפחה. קיימת תפיסה שאינה נכונה בכל המקרים כי לאישה מומלץ, לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה בכל הנוגע למזונותיה, שם הקריטריונים לזכאות גמישים יותר, והסכומים הנפסקים, בדרך כלל, גבוהים יותר ומשכך הבעל נחפז לפנות לבית הדין מתוך עיקרון "מירוץ הסמכויות" אך אין בטוחה כי דווקא בית הדין יטיב עימו.

     

    איך קובעים את גובה דמי המזונות?

     

    חיוב בעל בתשלום מזונות אישה כולל את כל הצרכים שלה לרבות מזון, שכר דירה, הוצאות החזקת בית, דמי כיס, תרבות ופנאי, נסיעות, החזקת רכב, קוסמטיקה, ביגוד וכו'.

    זכות האישה מבוססת כל עיקרון של "עולה עמו ואינה יורדת עמו".משמע גם אם מצבו הכלכלי של הבעל נפגע משום מה עדיין הוא חב לזון את אשתו ברמה טובה שאליה היא הסכינה במחציתו.

    ראו בעניין זה: ע"א 508/70 נתוביץ נ' נתוביץ פ"ד כה (י) 608, 609 .

    עוד נקבע בע"א 552/87 ורד נ' ורד פ"ד מב (ד) 559 .

     

    מועד הפסקת החיוב במזונות אישה:

     

    כאמור בהדר עילה השוללת את מזונות האישה הרי הבעל מחויב בתשלום מזונות אישה כל עוד הם נשואים.

    ראו בעניין זה פרשת גלוזמן ע"א 342/83 גלוזמן נ' גלוזמן פ"ד לח (4) 10 5 .

     

    אישה עובדת:

     

    מקובל כי עם הנישואין הבעל יש לו הזכות לקבל את הכנסות האישה מעבודתה ("מעשה ידיה"). ובתמורה לכך הוא חייב לפרנס אותה . האישה לא חייבת להעביר את הכנסתה אך במקביל הבעל יהיה פטור ממזונותיה אלא אם כן הכנסתה זעומה אזי יהיה חייב להשלים מזונות עד כדי סיפוק צרכיה.

    הבעל אינו רשאי לדרוש מאשתו לצאת לעבוד בכדי לפטור עצמו מחובת מזונות. על פי דין תורה, אין חשיבות ליכולת האישה לעבוד, וסירובה לצאת לעבוד לרוב לא יפגע בזכויותיה אלא אם כן היא מפסיקה את עבודתה במזיד ובחוסר תום לב כדי לתבוע מזונות ממנו.

    ראו: עא 596/89 לוי חקק נ' לוי חקק פ"ד מה (4) 749).

    העיקרון המשפטי כפי שחזר ונפסק בהלכת פלולי (ע"א 4316/96 פלולי פ"ד נ"ב (1) 394) .

    וכדברי השופטת נתניהו בע"א 687/83 מזור ואח' נ' מזור.

     

    עילות לשלילת מזונות אישה:

     

    1. בגידה:

     

    אישה אשר בגדה בבעלה ("זנתה תחתיו") מאבדת זכותה לתשלום מזונות מבעלה. אמנם נדרשות ראיות כבדות משקל לקיום בגידה. במקרים רבים, אין די אפילו בהודאת האישה, שכן קיים חשש שמא היא מודה על מנת להתגרש במהירות. בית המשפט לענייני משפחה ידרוש ראיות כבדות משקל על מנת לשלול מזונות, ולא יסתפק בעדותו של עד אחד אפילו לא זה של החוקר הפרטי.

     

    2. אי קיום מצוות הדת:

     

    אישה הגורמת לבעלה באופן מכוון לעבור על כללי הדת, והבעל הזהירה, והיא המשיכה בהתנהגותה, יכול ותישלל ממנה זכאותה למזונות ככל שהבעל מוכיח שהיא עשתה כן במכוון וכל שהוא עצמו אינו רגיל לעבור על הדת. למשל, בעל אשר אוכל בשר חזיר, לא יוכל לטעון כנגד אשתו, שהיא צופה בטלויזיה בשבת. הבעל חייב להוכיח ולשכנע את בית הדין הרבני שהוא אינו יכול לסבול את התנהגותה של האישה , וכי הדבר מהווה פגיעה קשה בחיי הנישואין של בני הזוג. אם התנהגות האישה לא הפריעה לבעל במהלך הנישואין, לא תתקבל טענה זו כאשר היא מועלית רק על רקע תביעת הגירושין.

     

    3. מורדת / סירוב לקיום יחסי אישות :

     

    "אישה מורדת" הינה אישה המסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה וזאת ללא כל סיבה מוצדקת ובעיקר זו שעוזבת את הבית . במידה והאישה נשארת בבית אך מסרבת לקיים יחסי אישות מטעם מוצדק כפי שייקבע בבית הדין או בית המשפט ובהתאם לנסיבות הרי עדיין חב הבעל במזונותיה.

     

    4. עזיבת האישה את הבית:

     

    אם האישה עוזבת את הבית, סביר להניח כי זכותה למזונותיה תפגע . אישה העוזבת את הבית, ללא סיבה מוצדקת, תפסיד את מזונותיה. שאלת הסיבה המוצדקת, נבחנת בכל מקרה לגופו. אם האישה עוזבת את הבית לדוגמא בשל אלימות הבעל, או בשל יחס משפיל ומבזה מצדו, הוא חייב לשלם מזונותיה חרף עזיבתה. אישה שעזבה צריכה להוכיח שהתקיימו נסיבות המצדיקות את עזיבתה, אך מידת ההוכחה הנדרשת בבית המשפט לענייני משפחה קלה ביותר אך ככל שלא תוכיח זאת היא תפסיד את מזונותיה. עא 256/65 מילר נ' מילר, פד יט (3) 171 .

     

    אישה עגונה – מזונות מדין מעוכבת:

     

    כאשר בעל מסרב לתת גט לאשתו, ניתן לחייבו במזונותיה אף כשהוא עובדת או כאשר קיימת עילה לשלול מזונותיה וזאת מכוח העובדה שהוא מעכב אותה מלהינשא לאחר מה שנקרא מעוכבת מחמתו . הבעל מאבד את זכותו להכנסות האישה, ואינו יכול לקזזן מסכום המזונות המגיעים לה. במקרים מסוימים, ניתן להשיג "מזונות מעוכבת" בסכומים גבוהים ביותר ובאמצעותם להגביר את הלחץ הכלכלי על הבעל עד שיאלץ להתגרש.

     

    סיכום :

     

    מזונות אישה הינו נושא בעל משמעות רבה כאשר פעמים רבות גברים מסרבים לתת גט בעדר חיוב במזונות והם יכולים לדחות את הקץ בתקווה כי האישה תוותר על חלק מזכויותיה בתמורה לגט המיוחל .

    סכום המזונות בהתחשב בצרכי האישה , רמת חייבה, יכולת הבעל ונכסיו יכולה לנוע בין אלפי ₪ ועד עשרות אלפי ₪.

    אין באמור בכתבה זו כדי למצות את כל הסוגיות הנוגעות לנושא זה ואין בה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני.

    לקביעת פגישת ייעוץ

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר



      דיני משפחה נוספים

      אלימות במשפחה

        לצערינו, אנו עדים למקרים רבים וקשים של אלימות במשפחה. מדי יום שומעים על עוד רצח וכל פעם בדרך אכזרית אפילו יותר ויותר זאת מלבד מקרה...

      המשיכו לקרוא >

      עורך דין הסכם ממון

        עורך דין הסכם ממון נחוץ לזוגות העומדים להתחתן מרצון למנוע מאבקים משפטיים עתידיים , או לאלו הנשואים המעוניינים לשמור על הביטחון והשקט הנפשי בחייהם המשותפים...

      המשיכו לקרוא >

      לקביעת פגישת ייעוץ

      השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

        קידום אתרים לעורכי דין
        Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support