תסקיר רווחה - תסקיר עו"ס לסדרי דין
משמעות תסקיר מלשכת הרווחה ? כשמתנהלים הליכים משפטיים בין הורים בנוגע לזמני השהות , משמורת ילדים וכל הכרוך בכך ובהעדר הסכמות, בית המשפט או בית הדין...
המשיכו לקרוא >
ידועים בציבור הינו מונח משפטי המבקש להסדיר יחסים משפטיים בין שני בני זוג החיים ומנהלים משק בית משותף אך אינם נשואים למרות שהם נתפסים בעיני הציבור כזוג נשוי לכל דבר ועניין.
בסעיף 55 לחוק הירושה התשכ"ה – 1965,, תחת הכותרת "מעין צוואה", מצויה ההתייחסות לנושא ידועים בציבור.
כלומר, הזכות לירושה כאשר בני זוג אינם נשואים זה לזה מושתתת על שלושה יסודות: הם חיו חיי משפחה, במשק בית משותף, ובשעת מותו של אחד לא היה השני נשוי לאדם אחר. קיימים שני פירושים אפשריים. הסעיף משווה למעשה את מעמדם של ידועים בציבור למעמדם של נשואים.
הדין מחמיר עם ידועים בציבור בעניין ירושה על פי צוואה: לגביהם נדרשת צוואה מפורשת ולא צוואה משתמעת. כן קבעה הפסיקה שהסכם אחר לא ישמש צוואה או מעין צוואה. כן נקבע שדי שהוכח כי המנוח ובת זוגו חיו חיי משפחה במשק בית משותף, ואין צורך לשלול בצוואה מפורשת או משתמעת אחרת, די בכך כדי להקנות את העיזבון לבת הזוג. יחד עם זאת ככל שיוכח כי בשעת הפטירה בני הזוג היו פרודים בפועל זה מזו אזי מתבטלת זכות הירושה לאלתר.
שאלה חשובה שביהמ"ש התמודד עמה היא כמה זמן בני זוג צריכים לחיות יחד על מנת שייכנסו להגדרת הסעיף הנ"ל . מקובל להשיב על כך כי דרוש זמן ארוך, אם כי בפס"ד היועמ"ש נגד שוקרן נקבע כי די בשלושה חודשים כדי להיכנס להגדרה.
החוק מבדיל בין ידועה בציבור לבין פילגש, ובעוד שבמצב של "ידועה בציבור כאשתו" כיום אין בושה וסטיגמה הרי שבכינוי/מצב "פילגש" ישנו טעם של חוסר מוסריות.
הפסיקה האזרחית החילה את חזקת השיתוף גם על ידועים בציבור היינו חזקה כי זוג החיים ביחד מתכוונים להיות שותפים בנכסים הנצברים אפילו רק על ידי אחד מהם.
בפרשת ישעיהו שחר נ' מנדל פרידמן קבע השופט ברק בדעת רוב כי מספיק שהטוען לחזקת השיתוף יעלה עובדות המקימות הנחה שכוונתם המשותפת הייתה שיתוף נכסים, כדי שיתהפך נטל הראייה על המשיב, להוכיח שלא הייתה כוונה כזו.
התנאים לתחולתה של הלכת השיתוף בנכסים בין בני זוג הם קיום אורח חיים תקין ביניהם ומאמץ משותף של שניהם ברכישת הנכסים, או למצער, בניהול משק הבית המשותף ובגידול הילדים. בהתקיים תנאים אלה עשויה הלכת השיתוף לחול גם על בני זוג החיים ביחד ללא נישואין.
ראו רע"א 6854/00 היועמ"ש נ' מיכאל זמר ואח' , קבעה כב' השופטת ד' דורנר.
יש להבחין בין דירת מגורים משותפת לבין נכסים עסקיים. בעוד שבין בני זוג נשואים אין תוקף להבחנה כזו הרי שעל הידועים בציבור יש הבחנה כזאת ונטל ההוכחה כבד יותר. לגבי נכסים עסקיים לא די בחזקת השיתוף לבדה.
בישראל, מזונות בן זוג נקבעו בחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) , תשי"ט – 1959 (להלן:"חוק המזונות") , סעיף 2 קובע:" אדם חייב במזונות בן- זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו..
ראה בע"א 805/82 ורסנו נ' כהן, פ"ד לז(1) 529, בע' 531 (להלן: "הלכת ורסנו")..
בדרך כלל, זכות הידועה בציבור הינה משמעותית יותר בזמן ירושה כאשר כל עוד הנפטר לא ערך צוואה השוללת זכות זו של הידועה בציבור היא זוכה במחצית הרכוש של הנפטר דבר שלא פעם מגיע לפתחו של בי המשפט בטענות קשות של ילדי הנפטר הטוענים לחוסר היגיון שאותה אישה לדוגמא שבקושי הם מכירים זוכה למחצית רכוש אביהם בעוד הם זוכים במחצית השניה בלבד.
למען הסר ספק – האמור לעיל חל על גבר ואישה כאחד.
אין באמור בכתבה זו כדי למצות כל הסוגיות הנוגעות לנושא זה ואין בה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני.
משמעות תסקיר מלשכת הרווחה ? כשמתנהלים הליכים משפטיים בין הורים בנוגע לזמני השהות , משמורת ילדים וכל הכרוך בכך ובהעדר הסכמות, בית המשפט או בית הדין...
המשיכו לקרוא >על גירושין ובגידה הקדמה : אין ולא יכול להיות צל של ספק כי בגידה של מי מבני הזוג גורמת לצד הנבגד צער וכאב רב . השאלה...
המשיכו לקרוא >הקדמה : בכל תיק של גירושין מתנהל דיון בעניין משמורת הילדים כאשר בדרך כלל ברב המקרים נכון לימינו האם זוכה במשמורת, ואילו האב זוכה להסדרי ראיה...
המשיכו לקרוא >